Liderët efektivë kanë tipare psikopatike arroganca, dominimi, egoizmi

Opinione

Liderët efektivë kanë tipare psikopatike arroganca, dominimi, egoizmi

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 9 shkurt 2023 Në ora: 08:32
Mr.Ali Hertica

Makiavelizmi ka të bëjë me sjelljen manipuluese, dinakërinë dhe idenë se qëllimi justifikon mjetet.

Karakteristikë është mosbesimi ndaj të tjerëve, nevoja për të kontrolluar të tjerët si dhe nevoja për status, material dhe prestigj.

Psikopatia ka të bëjë me mungesën (serioze) të ndjeshmërisë. Në psikiatrikë përfshihet si: të paaftë për t'u përshtatur me normat shoqërore. Mosbesueshmëria, siç dëshmohet nga gënjeshtra e përsëritur ose mashtrimi i të tjerëve për përfitime ose kënaqësi personale. Impulsivitet, nervozizëm dhe agresivitet.

Mospërfillje e pamatur për sigurinë e vetes ose të të tjerëve Mungesa e pendimit ose justifikimi për këtë sjellje. Njerëzit me tipare të karakterit narcisist karakterizohen nga një shkallë e lartë arrogance, dominimi dhe egoizmi. Përveç kësaj, psikiatria tregon për karakteristika të tilla si: një ndjenjë e fryrë e rëndësisë për veten dhe fantazitë për suksesin e pakufishëm, fuqinë e pakufishme, gjenialitetin, bukurinë ose dashurinë ideale.

Përveç kësaj, narcisi ka besimin se ai është "i veçantë" dhe unik dhe mund të kuptohet vetëm nga njerëz të tjerë të veçantë me status të lartë. Ai ndjen se ka të drejta të veçanta dhe ka nevojë të tepruar për admirim.

Karakteristikat e përshkruara nuk janë saktësisht pozitive nëse duhet të merreni me to si punonjës, koleg ose mbikëqyrës. Megjithatë, hulumtimet e fundit tregojnë se një sjellje e tillë ndodh më shpesh se mesatarja tek drejtuesit e mjeteve, me të gjitha pasojat që sjell.

Përveç kësaj, nëse merret parasysh se pesëdhjetë për qind e drejtorëve dhe menaxherëve dështojnë ose dalin nga rruga në një mënyrë apo tjetër për shkak të kësaj sjelljeje, është e qartë se mbikëqyrësit kanë një rol të rëndësishëm në parandalimin e kësaj lloj sjelljeje. Opsioni më efektiv sigurisht që do të ishte mos punësimi i drejtorëve të tillë, po të mos ishte për faktin se kjo anë e errët është e vështirë të njihet dhe rrallë shfaqet në fillim të një mandati.

Përveç kësaj, është e ditur që shumë shoferë tashmë janë ulur në pelush dhe janë të vështirë për t'u hequr qafe.Ka vërtet anët pozitive të sjelljeve siç përshkruhen më sipër. Ky lloj shoferi është shpesh shumë simpatik dhe di të lundrojë mirë në shoqëri të ndryshme.

Ata guxojnë të rrezikojnë dhe mund të marrin vendime vendimtare, pikërisht sepse marrin më pak parasysh ndjenjat e të tjerëve.

Ata rrallë pengohen nga tradita dhe nuk frenohen nga gabimet e së kaluarës. Ata janë ambiciozë, pëlqejnë të jenë në plan të parë dhe do të shfaqen si një figurë për organizatën. Një meta-studim i kohëve të fundit tregoi një marrëdhënie të lakuar midis psikopatisë dhe efektivitetit të lidershipit dhe "udhëheqjes natyrore".

Njerëzit me një rezultat të lartë psikopatie kishin më shumë gjasa të shiheshin si një udhëheqës natyral. U zbuluan gjithashtu se udhëheqësit efektivë kishin një sasi të mjaftueshme tiparesh psikopatike. Efekti i menaxherëve narcisistë gjithashtu duket të jetë i ndryshueshëm. Drejtorët me karakteristika narcisiste shihen si efektivë, veçanërisht në fillim të mandatit të tyre. Vetëm me kalimin e kohës, kur punonjësit dhe kolegët i njohin më mirë, shkëlqimi shuhet dhe efektiviteti i tyre shihet më pak. Mungesa midis punonjësve, e parë shpesh si një masë e efektivitetit të lidershipit, nuk lidhej me shkallën e narcisizmit. Ka vërtet anët pozitive të sjelljeve siç përshkruhen më sipër.

Ky lloj shoferi është shpesh shumë simpatik dhe di të lundrojë mirë në shoqëri të ndryshme. Ata guxojnë të rrezikojnë dhe mund të marrin vendime vendimtare, pikërisht sepse marrin më pak parasysh ndjenjat e të tjerëve. Ata rrallë pengohen nga tradita dhe nuk frenohen nga gabimet e së kaluarës.

Ata janë ambiciozë, pëlqejnë të jenë në plan të parë dhe do të shfaqen si një figurë për organizatën.

Një meta-studim i kohëve të fundit tregoi një marrëdhënie të lakuar midis psikopatisë dhe efektivitetit të lidershipit dhe "udhëheqjes natyrore". Njerëzit me një rezultat të lartë psikopatie kishin më shumë gjasa të shiheshin si një udhëheqës natyral.

U zbuluan gjithashtu se udhëheqësit efektivë kishin një sasi të mjaftueshme tiparesh psikopatike. Efekti i menaxherëve narcisistë gjithashtu duket të jetë i ndryshueshëm. Drejtorët me karakteristika narcisiste shihen si efektivë, veçanërisht në fillim të mandatit të tyre.

Vetëm me kalimin e kohës, kur punonjësit dhe kolegët i njohin më mirë, shkëlqimi shuhet dhe efektiviteti i tyre shihet më pak. Mungesa midis punonjësve, e parë shpesh si një masë e efektivitetit të lidershipit, nuk lidhej me shkallën e narcisizmit. Ndërsa refleksi natyror është të gjykoni negativisht për shoferët që kanë rezultate të larta në dimensionet e Treshes së Errët, ekzaminimi më i afërt tregon se ka aspekte pozitive në sjelljen e tyre.

Truku nuk është të përqendrohesh shumë në sjelljen e rrezikshme (parandalimin) në rastin e një shoferi të ulur që kërcënon të 'dalë nga binarët', përpara se të duhet të ndërhysh dhe të riparosh (kurimin), por më tepër të theksosh dhe madje të përforcosh. karakteristikat pozitive (amplifikimi). Për shembull, përmes stërvitjes së amplifikimit ata mund të mësojnë se kapaciteti i tyre ndikues rritet nëse hyjnë në betejë në një mënyrë më të matur: një konfrontim kuptimplotë është më efektiv se një konflikt.

Nëpërmjet sharmit të tyre dhe mënyrës se si lidhen me njerëzit, ata mund të mësojnë të jenë më pak sipërfaqësorë dhe përmes një interesi më të sinqertë për të tjerët, reciprociteti i marrëdhënies është më efektiv. Ju mund t'u drejtoheni narcisistëve për qëndrimin e tyre konkurrues dhe të mësoni se 'konkursi' mund të fitohet më lehtë nëse i merrni njerëzit së bashku, në vend që të jeni kundër jush.

Përvoja tregon se sukseset mund të arrihen me këtë qasje, njerëzit mbahen për organizatën dhe drejtorët, kolegët dhe punonjësit funksionojnë më mirë. Me pak fjalë, është e mundur të bëheni një narcisist më i mirë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat