Perceptimi i korrupsionit dhe krimit në Kosovë është rritur

Opinione

Perceptimi i korrupsionit dhe krimit në Kosovë është rritur

Nga: Mr. Ali Hertica Më: 1 dhjetor 2023 Në ora: 11:48
Ali Hertica

Në të gjithë botën, e gjithë shoqëria dhe shtetet janë më shumë se kurrë të vendosur për një luftë efektive kundër korrupsionit. Korrupsioni është një kërcënim për sundimin e ligjit, demokracinë dhe të drejtave të njeriut. Vendet kanë një interes kombëtar në një qeveri që funksionon mirë dhe një biznes transparent. Këtë duhet që edhe shteti i Kosovës të është i vendosur me gjitha forcat që të luftoj korrupsionin.

Ndërkombëtarisht, qeverisja e mirë është jetike për zhvillimin ekonomik të nevojshme për të trajtuar varfërinë dhe problemet e lidhura me to siç është rasti në Kosovë.

Adresimin e korrupsionit duhet ta kërkojmë mu në qeverinë e shtetit të Kosovës prandaj është kohë që të luftohet dhe të ndalet duke përdorur ligjin, qoftë ne njerëzit e qeverisë, por edhe te ndërkombëtarëve si ish rastit i EULEX.

Korrupsionit është një mjet i rëndësishëm për ta luftuar dhe adresimin e korrupsionit në nivel global. Kjo konventë kërkon vendeve anëtare të marrin masa kundër korrupsionit, për të mbrojtur informatorët dhe mbështetjen e qeverisë në gjetjen e fondeve të vjedhura.

Transparencë (informacioni përkatës mbi rregulloreve, lejeve dhe njoftimet), Integriteti (i sinqertë dhe i besueshëm) dhe përgjegjësia (detyrim për të siguruar që shkon diçka të mirë). Sepse korrupsioni është një simptomë e një situatë të keqe ekonomike, qeveria e keqe apo një politikë e keqe, në kurriz të njerëzve të varfër dhe të ndershëm dhe kjo është e favorshme për kriminelët.

Marrëdhënia në mes krimit të organizuar dhe korrupsionit është e njohur nga OKB-ja; korrupsioni është si dhuna, e përshtatshme në mënyrë ideale si një mjet për krimin e organizuar për të depërtuar në botën e sipërme. Korrupsioni dhe mashtrimi minuar besimin në institucionet publike dhe demokracisë.

Prandaj transparenca, integriteti dhe në përgjegjësinë, është kusht paraprak për një qeverisje të mirë. Vetëm atëherë mund të rikthehet besimi i qytetarëve të Kosovës në institucionet publike. Për fat të keq, konstatimi është se korrupsioni është institucionalizuar nga qeveritë e kaluara dhe ajo aktuale. Në shoqërinë krijon një ndjenjë të mosndëshkimit nga mungesa e veprimit të qeverisë kundër akteve korruptive.

Si funksionon shteti i Kosova , si një komb sovran, me detyrimet e tij ndërkombëtare për të zhvilluar një politikë koherente kundër korrupsionit? E rëndësishme është që të gjitha shtetet e kanë nënshkruar Konventën e OKB-së kundër Korrupsionit ose ratifikuar përveç Kosovës .Kosova ,në Konventa e Kombeve të Bashkuara kundër Korrupsionit as nuk e ka nënshkruar dhe as të ratifikuar.

Se Kosovarët duhet të merren me detyrimet e saj kombëtare; Kosova është aktive në luftën kundër korrupsionit? Perceptimi i korrupsionit në Kosovë është se në vitet e fundit është rritur ndjeshëm. Në të, mungesa e transparencës dhe koordinimit janë denoncuar shumë autoritetet publike,që janë të përfshirë drejtpërdrejt në këtë dukur shkatërruese për shoqërinë në tërësi.

Kosova duhet të referohet në vlerësim të një projekt-ligji, anti-korrupsion që duhet të trajtohen. Ende është e paqartë se kur projektligji është vendosur në parlamentin e Kosovës për te debatuar dhe miratuar . Qytetari beson se duke bërë më shumë i vonuar këtë ligji të anti-korrupsion, por edhe dështimi për të nënshkruar këtë ligj kundër Korrupsionit jep një sinjal negativ, në Kosovë dhe rajonal si dhe ndërkombëtar.

Për këtë qytetari ka dyshim se korrupsioni është një sferë publike dhe private - jo vetëm efekte shumë negative sjell për shoqërinë dhe shtetin e Kosovës, por kjo gjithashtu dëmton imazhin ndërkombëtar të Kosovës si një komb sovran.

Çdo qytetar i Kosovës, qeveria, shoqëria politike dhe civile, duhet për të punuar duke i bashkuar forcat për të luftuar korrupsionin në të gjitha format e saj që shteti i Kosovës të ecë drejt zhvillimit dhe parandalimin e migrimit.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat