Lëvizjet politike në Kosovë dhe pluralizmi politik

Opinione

Lëvizjet politike në Kosovë dhe pluralizmi politik

Nga: Mr. Ali Hertica Më: 21 shkurt 2024 Në ora: 11:45
Ali Hertica

Politikanët dhe partitë politike janë përfaqësues të një ideologjie të caktuar. Ata e marrin frymëzimin e tyre nga një ideologji apo besim i caktuar dhe mbështeten në një grup koherent idesh, pikëpamjesh dhe dëshirash për organizimin e shoqërisë. Këtu mund të dallohen tendenca të ndryshme. Këto lëvizje të ndryshme kanë të gjitha një pikëpamje thelbësisht të ndryshme për pozicionin dhe detyrat e qeverisë dhe marrëdhëniet midis qeverisë dhe qytetarëve.

Lëvizjet politike nuk përkojnë domosdoshmërisht me partitë politike. Disa lëvizje përfaqësohen nga shumë parti.. Për më tepër, elemente të lëvizjeve të ndryshme shpesh mund të shihen në vizionin e palëve. Shfaqja e lëvizjeve të reja është rezultat i zhvillimeve të gjera shoqërore dhe shpesh i paraprin shfaqjes së partive të reja,për shembull, u themelua pasi emancipimi i punëtorit ishte mbrojtur prej disa kohësh.Lëvizjet dominuese në politikën holandeze kanë ndryshuar ndjeshëm që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Në shekullin e nëntëmbëdhjetë, parlamenti dominohej nga liberalët dhe konservatorët. Në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, socialdemokracia dhe lëvizjet konfesionale e morën ngadalë këtë pozicion. Që nga vitet 1980, u shfaq neoliberalizmi dhe më vonë edhe neo-nacionalizmi.

Demokracia sociale është një lëvizje politike që mbron një formë të rregulluar të kapitalizmit, të kombinuar me një sistem të gjerë sigurimesh shoqërore. Ajo përpiqet për një shoqëri egalitare dhe është e fokusuar fuqishëm në përmirësimin e pozitës socio-ekonomike dhe sociale të shtresave të ulëta dhe të mesme.

Liberalizmi është një lëvizje politike që thekson rëndësinë e parimit të lirisë. Sipas liberalëve, forma më e lartë e lirisë është liria individuale. Nga ky këndvështrim, roli i qeverisë është kryesisht t'i sigurojë individit hapësirën për t'u zhvilluar plotësisht. Lëvizje të ndryshme liberale kanë këndvështrime të ndryshme se sa i madh duhet të jetë ky rol i qeverisë për t'u ofruar qytetarëve mundësi optimale. Partitë liberale janë pothuajse gjithmonë në të djathtë të spektrit politik.

Neoliberalizmi fillimisht ishte një lëvizje e ekonomistëve të moderuar gjermanë, të cilët mbronin një formë liberalizmi me një rol të qartë për qeverinë. Me kalimin e viteve, kuptimi i termit 'neoliberalizëm' ​​ka ndryshuar. Në ditët e sotme, termi 'neoliberalizëm' ​​është kryesisht një emërtim që kritikët i vendosin një politike që synon forcat e tregut, qeverisjen më të vogël dhe lirinë në fushën e tregtisë dhe lëvizjeve ndërkombëtare të kapitalit. Përkrahësit e politikave të tilla rrallë e quajnë veten neoliberalë.

Neonacionalizmi është një formë bashkëkohore e nacionalizmit që vë në plan të parë interesat e shtetit kombëtar dhe banorëve të tij origjinal. Në Evropën Perëndimore, neo-nacionalizmi nuk është aq shumë kundër demokracisë, sa i kundërvihet ideve liberal-demokratike, për shembull, ndërkombëtarizimit. Neo-nacionalizmi e sheh globalizimin dhe emigracionin si kërcënim dhe gjithashtu ka elementë populistë.

Populizmi është një emër kolektiv për lëvizje të ndryshme politike, me një sërë karakteristikash të përbashkëta. Mund të bëhet një dallim midis populizmit të krahut të majtë i dhe populizmit të krahut të djathtë i. Të gjitha këto lëvizje bazohen në kontradiktën midis klasës sunduese dhe popullit. Këto lëvizje rebelohen kundër klasës sunduese. Koncepti i populizmit shpesh përdoret negativisht. Populist është atëherë dikush që mashtron votuesin. Ai përdor slogane popullore dhe thotë atë që njerëzit duan të dëgjojnë.Eklogizmi është një lëvizje socio-politike që i sheh njerëzit si pjesë të një ekosistemi më të madh. Për shkak se në këtë vizion gjithçka është pjesë e të njëjtit sistem, është shumë e rëndësishme të mbrohet dhe përmirësohet mjedisi si për njerëzit ashtu edhe për natyrën.

Liberal është një lëvizje politike e shekullit të nëntëmbëdhjetë. Nga fundi i atij shekulli, termi është përdorur për të përshkruar mbështetësit e partive që përpiqen për një shkallë të lartë lirie për individin. Formimi i partisë liberale ndodhi vetëm për herë të parë në 1885 kur u themelua Unioni Liberal.

Konservatorët në shekullin e 19-të, konservatori u përdor për mbështetësit e një lëvizjeje politike që kundërshtonte ndikimin e tepërt popullor në qeveri. Tani termi përdoret si emër kolektiv për politikanët që janë konservatorë. Nuk kishte asnjë parti kombëtare konservatore në shekullin e 19-të. Konservatorët ishin të organizuar vetëm në nivel lokal.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat