Polarizimi në perspektivë, lufta identitare për imagjinatën shoqërore

Opinione

Polarizimi në perspektivë, lufta identitare për imagjinatën shoqërore

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 26 shkurt 2024 Në ora: 09:12
Mr.Ali Hertica

Ashtu si shekulli i njëzetë ishte ideologjik, shekulli i 21-të është identitar. Do të thotë, pyetja se kush jemi ne është qendrore: si person, si  Kosovë, si Evropë, si Perëndim, shprehet Hans Boutellier në librin e tij të ri. A është e mundur të kapërcehen marrëdhëniet e polarizuara?

Fjala polarizim jep një ndjenjë disi të pakëndshme. sikur përdorimi i fjalës përforcon dukuritë të cilave u referohet - një akt i të folurit që krijon problemin, ose të paktën e problematizon në mënyrë të panevojshme. Megjithatë, fjala përdoret shpesh kur i referohet tensioneve sociale ose politike. Është një fjalë e kohës sonë dhe nuk ka kuptim t'i mbyllim sytë para saj.

Për mendimin tim, vëmendja aktuale ndaj 'polarizimit' lidhet me krizën e identitetit të 'Perëndimit'. Këtë vizion e kam zhvilluar në librin Perëndimi i ri, të cilin munda t'ia paraqes kryebashkiakut Halsema. Unë do të nënvizoj një numër nocionesh nga kjo, bazuar në tre tema:

Nëse Francis Fukuyama mund të kishte thirrur në fillim të viteve 1990 se fundi i historisë ishte arritur me shtetin kushtetues liberal perëndimor, ne tani e dimë se kjo ishte e kotë.  Perëndim i sigurt në vetvete i disa dekadave më parë nuk ekziston më. Është nën presion nga të gjitha anët – dhe jo pa arsye – si klima, ndryshimet gjeopolitike dhe kontradiktat e brendshme.

 

Do të flas kryesisht për këtë të fundit. Perëndimi është në krizë identiteti. Kjo përkthehet në luftë identiteti. Mendoni për lëvizjen e jetës së zezë ka rëndësi, , nacionalizmin ekstrem, por edhe feminizmin Asnjë keqkuptim këto lëvizje janë krejtësisht të ndryshme në natyrë - më shumë për këtë më vonë.Ashtu si shekulli i njëzetë ishte ideologjik, shekulli i 21-të është identitar, domethënë pyetja se kush jemi ne është qendrore.

Një ideologji është një paketë gjithëpërfshirëse e imazhit dhe vizionit njerëzor të shoqërisë, të organizimit dhe lëvizjes, të të rinjve dhe të moshuarve, të elitës dhe masës - një ideologji funksionon si një pakt në të cilin shumë mund të bien dakord, shpesh sepse prindërit tashmë e kanë bërë këtë. Kolektivi përcaktoi individin.Gjithçka është ndryshe në shekullin 21 për shkak të dixhitalizimit, lëvizjeve të migrimit dhe erozionit ideologjik. Ne jetojmë në një shoqëri rrjeti laike, super të larmishme, të dixhitalizuar – më falni, nuk mund ta them ndryshe. Në këtë kontekst, zhvillohet një luftë për atë se kush jemi - bazuar në karakteristikat kryesore ose besimet e shenjta: ngjyra e lëkurës, kombësia, gjinia, feja, profesioni. Nga politika individuale në kolektive, apo identitare.

 

Si luftojmë për këtë - polarizimi

Politika e identitetit është konteksti i polarizimit aktual. Unë përcaktoj se kush jam në raport me të tjerët: ngjashmëritë dhe dallimet. Kjo është diversiteti. Politizimi i kësaj mund të çojë shpejt në kontradikta, të cilat mund të çojnë në konflikt... dhe në fund të fundit në armiqësi. Armiku është rikthyer në skenën politike përmes politikës identitare. Dy lëvizje janë veçanërisht shqetësuese.Në rastin e parë, identiteti i dikujt shenjtërohet nëpërmjet refuzimit të atyre që besojnë ndryshe ose jo. Në rastin e dytë ai glorifikohet përmes kulturës së dikujt - të avancuar, por - 'boreale'.Ato janë lëvizje të drejtuara nga armiku në thelbin e tyre. Kjo përcakton gjithashtu ndryshimin midis 'politikës së identitetit gjithëpërfshirës' dhe 'politikës ekskluzive të identitetit': e para përpiqet për barazi (për shembull BLM), e dyta lufton barazinë (për shembull Pegida).

Koncepti i polarizimit i referohet një procesi që mund të variojë nga lufta e justifikuar për barazi në politikën e drejtuar nga armiku që synon eliminimin e Tjetrit dhe gjithçka në mes. Shkalla e përshkallëzimit në armiqësi është vendimtare. Vetëkuptohet që në shekullin e 21-të ne jemi dëshmitarë të rritjes së sjelljes së drejtuar nga armiku. A është e mundur të kapërcehen marrëdhëniet e polarizuara? A mund të ketë një Perëndim të ri? Thirrja për një histori të re të madhe dëgjohet kudo. Por çfarë në tokë supozohet të tingëllojë si në një gjendje kaq të polarizuar?

Perëndimi i ri fillon me  perëndimor - siç e quajnë gjermanët perëndimi i vjetër duhet të pajtohet me të kaluarën e tij të dhunshme dhe koloniale. Ky është një proces i dhimbshëm për të gjitha palët - kërkon mirëkuptim dhe respekt, dhe për një diskutim të hapur për këtë.

 

Kjo i referohet pyetjes se çfarë është në të vërtetë të jetosh së bashku. Çfarë na mbetet kur i heqim të gjitha? Cilat janë kushtet kryesore për të jetuar së bashku në Perëndimin e ri? Do të doja të përmendja tre gjëra.Ne duhet të ecim përpara – kjo është e mira e përbashkët. Është një nocion evolucionar që vlen për çdo sistem, përfshirë shoqërinë. Na detyron të shikojmë së bashku në pasqyrë: kush ishim dhe çfarë duam të jemi?

Shteti kushtetues liberal demokratik që në parim i ofron mbrojtje çdo individi, çdo feje, çdo komuniteti. Në dy kushte: që individi, besimi ose komuniteti të pajtohet me këtë, edhe kur ka të bëjë me të tjerët. dhe se edhe Perëndimi di ta realizojë këtë.Një shtet kushtetues duhet të jetë në rregull jo vetëm juridikisht, por edhe moralisht, shoqërisht dhe politikisht. Është një deklaratë e Vaclav Havel - disidentit çek dhe më vonë President i Republikës Çeke. Mund ta quajmë 'një shtet i madh kushtetues'.

Perëndimi i ri mund të rimbushë bateritë e tij duke u kthyer në bazën e çdo marrëdhënieje: parimi i reciprocitetit: dhënia, marrja, kthimi ose kalimi. Ai u zbulua në fillim të shekullit të 20-të midis popujve indigjenë, por është jashtëzakonisht i rëndësishëm për shoqërinë e sotme laike, super të larmishme dhe të dixhitalizuar të rrjetit.Reciprociteti i marrëdhënieve tona është thellësisht i fshehur ose ka dalë jashtë ekuilibrit në marrëdhëniet tona të burokratizuara, të profesionalizuara dhe të protokolizuara. Kjo është arsyeja pse shumë mendojnë se qeveria dhe organizatat e saj nuk punojnë për ta, por kundër tyre.Por reciprociteti i praktikave tona mund të riaktivizohet. Shteti i së drejtës ju mbron me kusht që të respektoni rendin juridik; Shoqëria kërkon pjesëmarrje sipas mundësive tuaja dhe ofron arsim dhe punë të mirë në këmbim. Je i lirë nëse respekton edhe lirinë e të tjerëve.

Merrni parasysh, për shembull, një shkollë: 'Ne ofrojmë arsimin më të mirë për fëmijën tuaj sa më mirë që kemi. A mund të siguroheni që ajo të vijë në shkollë i ushqyer dhe pushuar mirë, ta ndihmoni me detyrat e shtëpisë dhe do të dëshironit të vini edhe në mbrëmjet e prindërve?' Një gjendje e madhe kushtetuese demokratike e praktikave reciproke - mund ta quajmë shpresa e së resë Perëndimi.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat