"Lufta kundër dhunës në marrëdhëniet personale: Roli kombëtar dhe shoqëror për të ngritur në ndërgjegjje këtë realitet"

Opinione

"Lufta kundër dhunës në marrëdhëniet personale: Roli kombëtar dhe shoqëror për të ngritur në ndërgjegjje këtë realitet"

Nga: Albina Hyseni Më: 16 prill 2024 Në ora: 23:35
Albina Hyseni

Në ditët e sotme, raportet e vazhdueshme të femrave të vrara nga bashkëshortët apo ish-bashkëshortët nxisin një kohë për reflektim dhe veprim të menjëhershëm.

Ndërhyrja e shtetit dhe qeverisjes, si dhe përkrahja e plotë nga shoqëria, janë të nevojshme për të adresuar këtë realitet të shqetësueshëm dhe për të shndërruar kulturën tonë në një mënyrë më mbështetëse dhe më të drejtë.

Shteti duhet të jetë motori kryesor i kësaj përpjekjeje. Përmes legjislacionit të fuqishëm dhe zbatimit të drejtësisë, ai duhet të sigurojë se aktet e dhunës në familje ndëshkohen me rreptësi dhe viktimat mbrohen në mënyrë efektive.

Megjithatë, nuk mjafton vetëm me të pasur ligje; është thelbësore që qeverisja të ofrojë mbështetje të plotë për viktimat, duke përfshirë strehimin dhe shërbimet kujdesore për të siguruar një rindërtim të suksesshëm të jetës së tyre.

Gjykatat luajnë një rol kyç në mbrojtjen e të drejtave dhe sigurisë së viktimave. Gjyqtarët duhet të kenë një qasje të ndjeshme ndaj rasteve të dhunës në familje dhe të zbatonin drejtësinë me ndjeshmëri dhe pa asnjë kompromis. Procedurat gjyqësore duhet të jenë të shpejta dhe të efektshme për të siguruar një drejtësi të shpejtë dhe të plotë për të gjithë pjesëmarrësit.

Politikanët duhet të kenë vullnetin dhe guximin për të krijuar një mjedis ku dhuna në marrëdhëniet personale nuk tolerohet asnjëherë. Ata duhet të investojnë në programe edukimi dhe ndërgjegjësimi për të rritur ndërgjegjësimin dhe për të siguruar mbështetje për viktimat në mënyrë aktive dhe të qëndrueshme.

Nëse do të ndryshojmë realitetin, duhet të punojmë së bashku si një komunitet i gjerë.

Organizatat joqeveritare, institucionet shtetërore dhe shoqëria civile duhet të bashkëpunojnë për të ndërmarrë masa të ndryshme për të parandaluar dhe trajtuar dhunën në marrëdhëniet personale.

Në fund të fundit, ky nuk është vetëm një luftë ligjore, por një sfidë morale dhe shoqërore që na kërkon të bashkëpunojmë dhe të angazhohemi për një shoqëri më të drejtë dhe më të sigurtë për të gjithë. Kur të punojmë së bashku, ne kemi fuqinë për të ndryshuar realitetin

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat