Dy miliard euro nga viti i kaluar nuk mjaftuan, 139 milion euro huazim në tremujorin e dytë të 2021!?

Maqedonia

Dy miliard euro nga viti i kaluar nuk mjaftuan, 139 milion euro huazim në tremujorin e dytë të 2021!?

Më: 24 janar 2021 Në ora: 08:13
Ilustrim

Sipas kalendarit të emetimit të letrave me vlerë, qeveria ka në plan të huazojë një hua prej 139 milion euro në tremujorin e dytë të 2021. Huamarrja nuk ndalet ndërsa ekspertët vazhdimisht paralajmëron për rrezikun e huazimit të tepërt, i cili sjell vetëm shtetin në falimentim.

Ekonomistët gjithashtu thonë se huamarrja justifikohet vetëm nëse investohet në projekte kapitale që kanë rëndësi strategjike për shtetin, por deri më tani qeveria nuk ka pasur ndonjë projekt të tillë, kështu që kritikët thonë se qeveria po shpenzon paratë e saj për masa populiste.

Dy miliard euro u morën si hua vitin e kaluar dhe asnjë projekt i madh kapital nuk filloi, madje as edhe një i përfunduar, gjë që nxit më tej spekulimet e publikut se fondet e huazuara ishin shpenzuar për ryshfet parazgjedhore. Në tremujorin e dytë, qeveria ka në plan të marrë hua në prill, maj dhe qershor për një shumë të madhe 139 milion euro.

Qeveria premtoi të zvogëlojë huazimin dhe të stabilizojë borxhin publik, por në vitet e fundit borxhi publik ka arritur një lartësi historike prej 60.7% të BPK-së dhe sipas raporteve nga të gjitha institucionet financiare me reputacion si Banka Botërore dhe FMN, kjo përqindje pritet të rritet edhe më shumë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat