Asociacioni as Marrëveshje ndërshtetërore as ndërkombëtare sipas një shkrimi, në bazë të së drejtës ndërkombëtare nga autori Shqiprim Pula

Opinione

Asociacioni as Marrëveshje ndërshtetërore as ndërkombëtare sipas një shkrimi, në bazë të së drejtës ndërkombëtare nga autori Shqiprim Pula

Nga: Ali Kelmendi Më: 29 janar 2023 Në ora: 18:45
Autori Ali Kelmendi

Ndër opinionistet e shumtë qe ka “Bota Sot”, të rrallë janë ata, sipas meje, që shkruajnë duke analizuar aq thukët dhe në thelb mbi Marrëveshjet e nënshkruara në Bruksel dhe vlerësuar ato ashtu siç i parasheh e Drejta Ndërkombëtare.

Prej kohësh qe është në rend ditë nënshkrimi i Asociacionit të komunave me pakicë serbe, për vërejtjet dhjet drejtat e zbatimit të tij me të drejta ekzekutive, shumë analistë dhe banalistë kanë shprehur mendimet e tyre pro dhe kundër zbatimit të tij. Edhe nga ata profesorë qe e kanë kryer dhe merren më të drejtën ndërkombëtare, shpeshherë mendimet e tyre kanë qenë kontradiktore e lë më ato të analistëve dhe banalistëve mediatik të paguar si eksponentë të shërbimeve të huaja. kohësh opinioni ynë ka mbetur me sy dhe gojëhapur se si do të zgjidhet çështja e tij pa e dëmtuar integritetin dhe sovranitetin e vendit edhe pse kushtetuesja jonë i nxori jashtë përdorimit të drejtat ekzekutive të Asociacionit, pasi gjeti në 23 nene që nuk përkasin me të drejtën tonë kushtetuese.

Vendimi i Kushtetutës sonë i tërbojë armiqtë tanë anë e kënd Evropës e sidomos serbët dhe ruset. Kur u ndaluan mbështetjet e Amerikës dhe shteteve kryesore të Europës se nuk do të ketë ndryshim të kufijve në mes të Kosovës dhe Serbisë, apo faljen e Mitrovicës Veriore nga Rama dhe Hashimi pa farë kompensimi, por vetëm me njohje të Republikës së Kosovës nga Serbia dhe ia mësynë Shtepisë së Bardhë në Uashington me e nënshkruar këtë vepër kriminale dhe tradhtare, rrugës për Amerikë, në Vjenë, kryeprokurori amerikan Smith i Gjykatës Speciale në Hagë i ndali në Vjenë dhe ua ndërpreu udhëtimi i tyre.

Në këtë udhëtim Hashimi e pati ftuar edhe Albin Kurtin, kryeministër të shkojë me ta për ta nënshkruar marrëveshjen gjithëpërfshirëse dhe ta heqin Serbinë qafe. Albin burri dhe patrioti nuk pranoi ta tradhtoi shtetin e tij, siç është deklaruar shumë herë se Kosova nuk ka tokë për të falë dhe se Albini nuk falë tokë të Kosovës.

Tani po i kthehem titullit dhe shkrimit të artikullshkruesit - Eksperimenti, Asociacioni/Bashkësia …! e z. Shqiprim Pula, i datës 25 Janar 2023.

Pasi qe shkrimi me ka pëlqyer shumë. Po i kërkoj falje se do përpiqem t`i bëjë disa komente dhe ti citoj disa pasuese të shkrimit si vijon:

Çka përmbajtësish e bën të dalloj në marrëveshje ndër-shtetërore me atë ndërkombëtare?

Marrëveshjet ndër-shtetërore në përgjithësi janë çdo dakordancë apo pajtueshmëri kontraktuale për të adresuar tema të caktuara me interes të veçantë e të përbashkët, ndërmjet shteteve por edhe etnive juridike.

Marrëveshjet ndërkombëtare në përgjithësi janë gatishmëri politike formale për t`a konsideruar një institucion, traktat apo konventë, nga shtetet si palë nënshkruese, dhe si subjekte të së drejtës ndërkombëtare, e të cilat janë burim kryesor i së drejtës për rregullimin e marrëdhënieve të caktuara, apo edhe bazë për zgjidhjen e kontesteve të caktuara në marrëdhëniet konkrete ndërkombëtare.

Po shtoj se tani po hymë në thelbin e marrëveshjes, të shkruar nga autori: SH. Pula

Eksperimenti i quajtur Asociacioni/Bashkësia e Komunave me shumicë serbe sipas dokumentit të nënshkruar në Bruksel nuk na paraqitet si «marrëveshje» ndër-shtetërore, sepse Serbia nuk e ka njohur shtetin e Kosovës! POR, eksperimenti i quajtur Asociacion/Bashkësia… nuk rezulton të jetë ndërkombëtare!?, sepse Kosova duke mos qenë shtet anëtar i OKB-së dhe si e tillë «marrëveshjen» nuk e ka regjistruar pranë sekretariatit të OKB-së siç kërkohet me nenin 21) të Ligjit Nr. O4/ L-052për Marrëveshjet Ndërkombëtare poashtu edhe sipas nenit 102) të Kartës së Kombeve të Bashkuar, ku, traktatet dhe marrëveshjet ndërkombëtare, duhet të regjistrohen dhe publikohen, për t`i venë në fuqi. Serbia, nuk ka bërë një miratim në Kvendin e vet e as nuk e ka regjistruar pranë sekretariatit të OKB-së, sepse ashtu do ta njihte shtetin e Kosovës. Kështu që, politikisht e proceduralisht, kemi pasur veprime të njëanshme institucionale.

Doktrina juridike ndërkombëtare, nuk njeh praktika që marrëveshjet ndërkombëtare, të miratohen me kusht!, siç, ka ndodhur në rasti tonë; me kusht, ishte lënë mundësia qe Gjukata ta vlerësojë kushtetutshmërinë e saj. Prandaj të merren përgjegjësi mbi themelimin dhe funksionalizimin e Asociacionit/Bashkësisë.

Si e tillë , «marrëveshja» mbeti juridikisht e pa qëndrueshme, e pa të drejtë në kuptimin e rregullimit shtetëror unitar të Kosovës, e dëmshme politikisht si dhe kundër frymës kushtetuese duke cenuar paragrafin 1) të nenit 3) të Kushtetutës së Republikës së Kosovës.

Atëherë, Qeveria e Kosovës i ka para vetes, e para, mundet ta pranoj si të mirëqenë kërkesën për themelimin dhe funksionalizimin e Asociacionit duke e draftuar statutin apo, e dyta, pikat e « marrëveshjes» mbi Asociacionin t`i përcjell në Kuvend për shfuqizim me të njëjtat arsyetime siç i referoheshin dikur; « Zajednica» ka vdekur. Është obligim i yni që të mos e lejojmë ringjalljen e saj.

PS. Edhe një herë e falënderoj Z. Shqipërim Pula.

I lus lexuesit e mi qe sa më shumë ta shpërndajnë këtë shkrim ose ta gjeni komplet origjinalin e datës 25 Janar 2023 të artikullshkruesit të nderuar z. Shqiprim Pula, në Bota Sot – Opinione.

Nëse shkrimi i artikullshkruesit e gjen miratimin, unë do të propozoja të shpalleni hero!

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat