Dyfytyrësia e sjelljeve të Kryeministrit Rama: Nga ngrohtësia me Vuçiç te ftohtësia me Kurtin dhe pasojat për Kosovën

Opinione

Dyfytyrësia e sjelljeve të Kryeministrit Rama: Nga ngrohtësia me Vuçiç te ftohtësia me Kurtin dhe pasojat për Kosovën

Xhevdet Mazrekaj Nga Xhevdet Mazrekaj Më 17 maj 2024 Në ora: 12:33
Nga e majta Edi Rama dhe Albin Kurti, nga e djathta Edi Rama dhe Aleksander Vuçiq

Së fundmi, sjelljet dhe vendimet e Kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, kanë nxitur diskutime të gjera lidhur me ndikimin e tyre në marrëdhëniet ndërmjet Shqipërisë dhe Kosovës, veçanërisht për shkak të veprimeve të tij që paraqiten si të dëmshme për imazhin e Kosovës dhe që shkaktojnë konfuzion dhe dyshime në radhët e shteteve ndërkombëtare.

Nënçmimi i Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti, nga ana e Ramës, nuk është vetëm një shkelje e protokollit, por pjesë e një skenari më të gjerë që sinkronizohet me veprimet e Serbisë. Këto veprime të përbashkëta të Shqipërisë dhe Serbisë duken të synojnë të paraqesin Kosovën si një entitet që nuk është ende i gatshëm për të qenë një shtet i mirëfilltë dhe i pavarur, duke e vënë në dyshim legjitimitetin dhe sovranitetin e saj në sytë e bashkësisë ndërkombëtare.

Një incident i veçantë që ilustron këtë qasje të dyfishtë të Ramës ndodhi së fundmi në Podgoricë. Gjatë një takimi, Rama u pa duke u përshëndetur shumë ngrohtësisht me presidentin serb Aleksandër Vuçiç, menjëherë pas një episodi të tensionuar diplomatik. Ndërsa, në të njëjtën situatë, kur erdhi momenti të përshëndetej me Albin Kurtin, Rama nuk u ngrit as nga vendi, duke i zgjatur dorën në mënyrë të ftohtë dhe pa entuziazëm.

Kjo sjellje jo vetëm që ilustron një mospërfillje të hapur ndaj Kurtit, por edhe përçon një mesazh të qartë të preferencave dhe simpative të Ramës. Veprimet e tilla nuk janë të izoluara, por përbëjnë një model të vazhdueshëm të sjelljeve që shpesh janë në kundërshtim me deklaratat publike të mbështetjes për Kosovën. Ata që vëzhgojnë me kujdes politikën rajonale mund të vënë re këtë ndarje midis fjalëve dhe veprimeve të Ramës, duke e vënë në dyshim angazhimin e tij të vërtetë ndaj çështjes së Kosovës.

Ndërsa Kosova përballet me sfidat e saj ndërkombëtare, është jetike që të gjithë aktorët rajonalë të demonstrojnë një angazhim të qartë dhe të palëkundur ndaj mbështetjes së saj, duke siguruar një rrugë të qetë dhe të suksesshme për përparimin e saj në arenën ndërkombëtare. Veprimet e Edi Ramës duhet të reflektojnë këtë qëllim, duke promovuar unitetin dhe solidaritetin në Europën Juglindore.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat