Këshilli i ambasadorëve për marrëdhëniet maqedonase-bullgare: Të qetësohen emocionet, të veprohet me maturi

Maqedonia

Këshilli i ambasadorëve për marrëdhëniet maqedonase-bullgare: Të qetësohen emocionet, të veprohet me maturi

Më: 26 janar 2023 Në ora: 18:39
Këshilli i Ambasadorëve

“Këshilli i Ambasadorëve ndjek me vëmendje dhe shqetësim të madh tensionet në rritje në marrëdhëniet maqedonase-bullgare, të cilat janë përshkallëzuar në përmasa më të rënda pas incidenteve të padëshiruara në Ohër, por edhe me serinë e qëndrimeve intolerante të shtetarëve të lartë bullgarë për perspektivat e proceseve integruese evropiane të Maqedonisë”, thuhet ndër të tjera në njoftimin e Këshillit të Ambasadorëve.

Nga Këshilli vlerësojnë se emocionet duhet të qetësohen urgjentisht, të mendohet mirë shtetësia dhe të merren masa të matura. Zgjidhja mund të arrihet vetëm përmes negociatave mes dy shërbimeve diplomatike.

“Nuk ka alternativa, përveç një konflikti të intensifikuar, përmasat e të cilit do të jenë edhe më të vështira për t’u kontrolluar, dhe në fund të fundit, edhe atëherë duhet të përfundojë me negociata, pasi të gjitha konfliktet e mëdha gjatë historisë kanë përfunduar, vetëm me një çmim shumë më të lartë. ! Ne, anëtarët e këtij Këshilli Ambasador, besojmë se në Bullgari ka njerëz të zhytur në mendime, të cilët e kuptojnë se asnjë veto apo bllokadë afatgjatë, veçanërisht kjo, me anëtarësimin e merituar të vendit tonë në BE, nuk është gjë tjetër veçse një goditje negative. edhe për fqinjët tanë, por edhe për të gjithë rajonin juglindor të Evropës! Vetëm integrimi i plotë evropian i Maqedonisë dhe mungesa e kufijve, vetos dhe barrierave të tjera ndërmjet dy vendeve do të çojë në krijimin e një atmosfere për tejkalimin, zgjidhjen dhe tejkalimin e të gjitha çështjeve dhe sfidave të hapura maqedono-bullgare”, thonë nga atje.

Në njoftim thuhet se “për shtetin e RMV-së, detyrë mbetet gjetja e rrugës dhe hapja e mundësive, para se BE-ja të paraqesë argumente të pakundërshtueshme se të gjitha kushtet bullgare për një hyrje më të shpejtë të RMV-së në këtë bashkësi me ndikim politiko-ekonomik janë të pabaza dhe jashtë frymës evropiane, por edhe nga fryma e epokës aktuale historike.

Integrimi evropian u krijua për të ofruar një mjedis për ndërtimin e besimit midis popujve dhe shteteve, por si anëtarë të barabartë të Bashkimit Evropian dhe me bashkëpunim dhe komunikim të qetë midis qytetarëve, institucioneve dhe ekonomive”.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat