MSH: Po punojmë për strategjinë e re Kombëtare për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara

Maqedonia

MSH: Po punojmë për strategjinë e re Kombëtare për të drejtat e personave me aftësi të kufizuara

Më: 3 dhjetor 2023 Në ora: 12:45
Foto ilustrim

Ministria e Shëndetësisë bën me dije se në vazhdimësi punon dhe ndërmerr hapa konkretë në promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të personave me aftësi të kufizuara.

Sipas rregullores së Ministrisë, përcaktohet se objekti për kryerjen e veprimtarive shëndetësore duhet të ofrojë komunikim horizontal dhe vertikal për lëvizjen e karrigeve me rrota, si dhe kriteret e duhura lidhur me gjerësinë dhe lartësinë e hapjeve të ndryshme (dyer, dritare dhe ashensorë. ), dhe me akte të veçanta obligohen institucionet publike shëndetësore që të formojnë organe eksperte për vlerësimin funksional të personave me aftësi të kufizuara.

Në bazë të nenit 34 paragrafi 1 alinea 2 të Ligjit për sigurime shëndetësore dhe në lidhje me Ligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për sigurim shëndetësor të përcaktuar në nenin 32 të këtij ligji, lirohen nga pjesëmarrja në shpenzimet e shërbimeve shëndetësore në mbrojtjen specialistike – konsultative dhe shëndetësore spitalore të personave të siguruar me aftësi të kufizuara, sipas rregulloreve për mbrojtjen e fëmijëve dhe mbrojtjen sociale.

Ministri i Shëndetësisë ka ngritur komisione të nivelit të parë dhe të dytë për dhënien e opinionit konsullor me konstatim për realizimin e dëmshpërblimit monetar për një person me aftësi të kufizuar plotësisht të shurdhër, për një person me aftësi të kufizuar fizike më të rëndë, për një person plotësisht i verbër me aftësi të kufizuara, për një person me një paaftësi të rëndë ose të thellë intelektuale, për nevojën për ndihmë dhe kujdes nga një person tjetër.

Aktualisht po punohet intensivisht për Strategjinë e re Kombëtare për të Drejtat e Personave me Aftësi të Kufizuara 2023-2030 në bashkëpunim me Qeverinë, Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale, Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës, shërbimin e KNF-së dhe institucione të tjera përkatëse.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat