Mariçiq: Reforma e administratës publike është baza mbi të cilën varet zhvillimi i një shoqërie demokratike

Maqedonia

Mariçiq: Reforma e administratës publike është baza mbi të cilën varet zhvillimi i një shoqërie demokratike

Më: 11 qershor 2024 Në ora: 20:03
Bojan Mariçiq

Zëvendëskryeministri i parë i ngarkuar për çështjet evropiane, Bojan Mariçiq, foli në një seminar për shumë vende në TAIEX, me temën “Si të arrihet suksesi në procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian: Praktika më e mirë, progresi dhe sfidat e vendeve kandidate me fokus. mbi bazat e grupit 1 – Reforma e administratës publike në Maqedoninë e Veriut”.

Siç njoftoi SEP, në fjalimin e tij ai theksoi rëndësinë e seminarit rajonal, ku vazhdojnë diskutimet për Bashkimin Evropian, perspektivën e rajonit dhe progresin e vendeve tona në procesin e anëtarësimit, me fokus në përvojat e vendeve kandidate dhe Shtetet anetare.

Mariçiq theksoi procesin e Skriningut të përfunduar me sukses në fillim të dhjetorit 2023, ku përfshiheshin rreth 1000 persona nga rreth 200 institucione kombëtare dhe 850 prezantime të përgatitura në një periudhë kohore prej rreth 15 muajsh.

“Për të vazhduar me zbatimin me sukses të procesit, duhet të përmbushim detyrimin e mbetur, që janë ndryshimet kushtetuese, sepse ka një momentum pozitiv për zgjerim dhe ne duam të jemi ndër ato vende që do të hyjnë në Union si. sa më shpejt të jetë e mundur”, theksoi Mariçiq në adresë.

Ai theksoi gjithashtu se pas letrës zyrtare nga Presidenca spanjolle, e cila i bën thirrje qeverisë të përgatisë një udhërrëfyes për sundimin e ligjit, të shoqëruar me një Plan Veprimi për mbrojtjen dhe promovimin e të drejtave të pjesëtarëve të pakicave kombëtare apo komuniteteve që janë më pak se 20 për qind e popullsisë në Maqedoninë e Veriut dhe Udhërrëfyesi për Republikën e Maqedonisë, Qeveria miratoi dokumentet dhe ato u ndanë me KE-në më 27 dhjetor 2023.

Gjithashtu, shtoi ai, në fazën përfundimtare është edhe përgatitja e Udhërrëfyesit për funksionimin e institucioneve demokratike, e cila nuk është një pikë referimi e futur, por një kusht, i cili përfshin fushat e zgjedhjeve, punën e parlamenteve dhe shoqërisë civile.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat