Krahas monitorimit të situatës, duhet të forcohen institucionet, rritja e kapaciteteve të FSK në armatim dhe kapacitetet njerëzore

Maqedonia

Krahas monitorimit të situatës, duhet të forcohen institucionet, rritja e kapaciteteve të FSK në armatim dhe kapacitetet njerëzore

Më: 12 qershor 2024 Në ora: 21:10
Foto ilustrim

Disa kompani në sektorin e bukës kanë njoftuar një rritje prej 10 për qind të çmimeve të bukës, duke pasqyruar një rritje të ngjashme në çmimet e grurit në bursat botërore dhe tregjet rajonale gjatë muajit maj. Kjo rritje vjen si pasojë e rritjes së çmimit të miellit, sipas Goran Malishiq, kryetar i Grupit të Industrisë Mulliri-Burrës në Odën e Tregtisë.

Ndërsa çmimi i bukës ka shënuar një rritje, çmimet e tjera të produkteve të bukës mbeten të pa ndryshuara. Malishiq shpreh optimizëm se me fillimin e periudhës së vjeljes së grurit, çmimet e bukës pritet të stabilizohen dhe të rikthehen në nivelet e mëparshme.

Situata e korrjeve të ardhshme dhe cilësia si dhe sasia e grurit të prodhuar do të jenë të qarta vetëm me fillimin e vjeljes. Malishiq gjithashtu thekson pritjet për mbështetje nga qeveria, në formën e subvencioneve për fermerët siç janë tre dinarë për kilogram grurë të dorëzuar dhe 100 euro për hektar për një rendiment të elbit prej së paku tre tonë.

Përkundër ndryshimeve të fundit në çmimet e drithit në tregjet ndërkombëtare, Goran Gjorgjievski nga Oda e Agrobiznesit të Unionit të Odave Ekonomike rikonfirmon që çmimi i bukës dhe produkteve tjera bazë do të mbeten të stabila për të paktën dy muajt e ardhshëm. Ai shton se çmimet e produktit ushqimor në vend do të vlerësohen sërish pas dy muajsh, duke marrë parasysh ndikimet e konfliktit ruso-ukrainas dhe turbulencat në Lindjen e Mesme, si dhe ndikimin e rritjes së çmimit të naftës në çmimet e lëndëve të para ushqimore.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat