Hap i guximshëm apo rrezik i panevojshëm? Shqiptarët në rrugëtimin e kontestuar drejt Serbisë

Opinione

Hap i guximshëm apo rrezik i panevojshëm? Shqiptarët në rrugëtimin e kontestuar drejt Serbisë

Xhevdet Mazrekaj Nga Xhevdet Mazrekaj Më 17 prill 2024 Në ora: 12:29
Shqiptarët në rrugëtimin e kontestuar drejt Serbisë

Lajmet që po qarkullojnë sot në media janë tepër shqetësuese: më shumë se 300 qytetarë nga Kosova janë raportuar të bllokuar në kufirin me Serbinë dhe 10 autobusë të Kosovës janë ndaluar në kufirin me Kroacinë. Kjo situatë më bën të pyes veten për logjikën e atyre që vendosin të udhëtojnë përmes Serbisë, duke pasur parasysh të kaluarën dhe rreziqet që mund të sjellë një shtet, i cili është i njohur për të kaluarën e tij.

Është e vështirë të kuptosh qëndrimin e medieve, të cilat raportojnë ngjarjet sikur janë të habitshme, sikur veprimet e Serbisë janë të papritura nga një vend që pretendon të jetë demokratik. Ndërkohë, autoritetet në Kosovë duhet të marrin një rol më aktiv në informimin e qytetarëve për rreziqet e mundshme, ngjashëm me paralajmërimet që jep Amerika për vendet si Irani.

Është e ditur gjerësisht se tensionet me Serbinë, të intensifikuara edhe nga raportet e saj me Rusinë, mund të çojnë në situata të pasigurta, madje dhe të dhunshme. Dhe, edhe nëse marrëdhëniet do të ishin më të mira, udhëtimet atje do të duhej të ishin të kufizuara, për respekt ndaj viktimave të luftës së fundit.

Ndërsa ndiej keqardhje për udhëtarët e bllokuar, është e vështirë të kuptohet vendimi i tyre për të marrë një rrugë të tillë të rrezikshme. Në fund të fundit, është një zgjedhje që përcjell një mesazh të paqartë dhe i hap rrugë pyetjeve pa përgjigje./bs

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat