Telegrami që Molotov i dërgoi ambasadorit të atëhershëm të BRSS Lavrentyev për Marshall Tito, më 31 janar 1948

Opinione

Telegrami që Molotov i dërgoi ambasadorit të atëhershëm të BRSS Lavrentyev për Marshall Tito, më 31 janar 1948

Nga: Agim Vuniqi Më: 16 prill 2021 Në ora: 10:19
Agim Vuniqi

Dokumentet e botuara nga fondet jugosllave dhe ruse mundësojnë një pamje objektive jo vetëm të marrëdhënieve komplekse midis RSFJ-së dhe BRSS, por gjithashtu pikëpamje të shumë çështjeve të brendshme në Jugosllavi dhe planet e regjimit të Titos, veçanërisht për fatin e Kosovës, më të dhimbshmen pikë në Serbi.

Transkriptimi i bisedave që ata patën me Stalinin dhe Vyacheslav Molotovin në Moskë më 19 prill 1947 - Edvard Kardelj, Stanoje Simic dhe Vladimir Popovic - tërheqin vëmendje të veçantë në tersi. Takimi ishte kryesisht i dedikuar për bashkëpunimin ekonomik, por në një moment Stalini tregoi interes për numrin e Sllovenëve, Serbëve, Maqedonasve dhe Malazezëve në Jugosllavi. Shqiptarët gjithashtu dolën në rendin e ditës:

Stalini: - E si po shkon puna me shqiptarët? Hoxha u ankua pak për këshilltarët tuaj politikë në ushtrinë e tyre, sikur po dobësonin disiplinën, apo jo?

Kardelj: - Kjo është e re për ne. Ata nuk na thanë asgjë për këtë.

Stalini: - Cila është origjina e shqiptarëve?

Kardelj: - Ata janë pasardhës të ilirëve.

Stalini: - Mbaj mend që Tito më thoshte se kishin lidhje me baskët.

Kardelj: - Po, ashtu është.

* Enver Hoxha dhe Tito

Simic: - Sipas disa shenjave, shqiptarët duket se janë populli më i vjetër në Gadishullin Ballkanik. Me disa fjalë, mund të konkludohet se gjuha e tyre është më e vjetër se greqishtja. Ai shpjegoi se çfarë kuptimi kishte fjala Afërditë në gjuhën shqipe dhe pretendoi se fjala nuk do të thoshte asgjë në greqisht.

Stalini: - Këta njerëz duket se janë mjaft të prapambetur dhe primitivë.

Popoviç: - Por ata janë shumë të guximshëm dhe besnikë.

Stalini: - Po, ata mund të jenë besnikë si qentë, kjo është cilësia e primitivëve. Në vendin tonë, Chuvash ishin kaq besnikë. Carët rusë i morën si roje personale.

Kardelj: - Ka akoma më shumë shqiptarë sesa serbë në territorin e Kosovës dhe Metohisë. Ne mendojmë më vonë, kur të lidhemi edhe më mirë me shqiptarët, t'ua këthejmë atyre territoret.

Stalini (ai ishte shumë i kënaqur me këtë); - Shumë mirë, ashtu është. Dhe si e gjetën shqiptarët veten në atë territor?

Kardelj: - Gjatë turqve, ata pushtuan atë zonë dhe shkombëtarizuan një pjesë të popullsisë.

Stalini: - Si mundet që një popull kaq primitiv të ketë sukses në këtë? Si e shpjegon atë?

Kardelj: - Fiset përreth ishin gjithashtu primitive, siç ishin ato malazeze.

Popoviç: - Jo, ata nuk i shkombëtarizuan malazezët. Serbët jetonin në ato zona.

Stalini: - Kështu është! (te qeshura)

Stalini: - Cila fe përfaqësohet më shumë në Shqipëri?

Simiq: - Ka kryesisht myslimanë, pastaj katolikë dhe ka disa ortodoksë.

"Ne mendojmë më vonë, kur të lidhemi edhe më mirë me shqiptarët për t'u dhënë atyre territore", a i shpëtoi kjo fjali Kradelit? Do të ketë më shumë të ngjarë që ai të mbërrijë në Moskë me udhëzime nga Beogradi për të njoftuar vendimin e udhëheqjes së Partisë Komuniste të Jugosllavisë te udhëheqësi i "proletariatit botëror". Dhe përgjigja e Stalinit "Shumë mirë, është e drejtë" tregon se një vendim i tillë zgjati shumë për t'u përgatitur.

Ky detaj konfirmon gjithashtu se Enver Hoxha me të drejtë, në "punët e tij të mbledhura", njoftoi se Josip Broz Tito i kishte premtuar se do t'ia jepte Kosovën Kosovës ", posa të pajtojë nacionalistët serbë".

Dorëzimi i Kosovës në Shqipëri nuk ndodhi në ato vite vetëm falë ndarjes përfundimtare të Titos dhe Stalinit, domethënë Jugosllavisë me Bashkimin Sovjetik dhe vendet e kampit socialist, përfshirë Shqipërinë në atë kohë.

Shkaku i vërtetë i asaj përçarjeje me Moskën, i fshehur në Jugosllavi për vite e dekada, nuk do të mungojë nga lexuesi i vëmendshëm i përmbledhjes. Një dokument hedh një dritë krejt tjetër mbi atë periudhë. Arsyeja zyrtare e mosmarrëveshjeve të papritura të Titos me Stalinin në fillim të vitit 1948 ishte statusi i privilegjuar i qindra instruktorëve ushtarakë dhe civilë sovjetikë në Ushtrinë Jugosllave dhe institucionet e tjera të Jugosllavisë komuniste. Në fund të vitit 1947, Sovjetikët dyshuan se Tito dhe bashkëpunëtorët e tij kishin një "qëndrim jo miqësor" ndaj ekspertëve të tyre, gjë që nuk ishte larg së vërtetës, sepse pagat e instruktorëve sovjetikë ishin "katër herë më të larta se pagat e komandantëve të ushtrisë sonë dhe tre herë më të larta se pagat tona. "ministrat federalë".

Arsyeja e vërtetë u zbulua më 10 shkurt 1948, kur Stalini priti Kardelin dhe Gjilasin në Kremlin.

Kardelj: - Nuk kishte asnjë mosmarrëveshje.

Stalini: - Çfarë! Ka ndryshime, dhe ato të thella. Çfarë do të thoni për Shqipërinë? Ju nuk u këshilluat fare me ne për futjen e ushtrisë në Shqipëri.

Kardelj: - Kishte pëlqimin e qeverisë shqiptare.

Stalini: Çfarë mendoni? Ata e justifikuan veten e tyre, nuk e justifikuan veten e tyre - mbetet fakti që ju nuk u këshilluat me ne për dërgimin e ushtrisë në Shqipëri.

Kardeli u përpoq të justifikonte veten e tij, argumentoi në mënyra të ndryshme dhe pretendoi se nuk mbante mend ndonjë çështje të politikës së jashtme në të cilën qeveria jugosllave nuk u këshillua me qeverinë Sovjetike. Stalini: - Nuk është e vërtetë! Ju nuk këshilloheni fare. Ky nuk është faji juaj, por qëndrimi juaj - ai ishte një udhëheqës i pamëshirshëm i revolucionit proletar.

Serioziteti i qëndrimit të Stalinit ndaj dërgimit të ushtrisë jugosllave në Shqipëri (dy divizione) mund të shihet nga telegrami që Molotov i dërgoi ambasadorit të atëhershëm të BRSS Lavrentyev për Marshall Tito, më 31 janamosmarrëveshjeve të papritura të Titos me Stalinin në fillim të vitit 1948 ishte statusi i privilegjuar i qindra instruktorëve ushtarakë dhe civilë sovjetikë në Ushtrinë Jugosllave dhe institucionet e tjera të Jugosllavisë komuniste. Në fund të vitit 1947, Sovjetikët dyshuan se Tito dhe bashkëpunëtorët e tij kishin një "qëndrim jo miqësor" ndaj ekspertëve të tyre, gjë që nuk ishte larg së vërtetës, sepse pagat e instruktorëve sovjetikë ishin "katër herë më të larta se pagat e komandantëve të ushtrisë sonë dhe tre herë më të larta se pagat tona. "ministrat federalë".

Arsyeja e vërtetë u zbulua më 10 shkurt 1948, kur Stalini priti Kardelj dhe Djilas në Kremlin.

Kardelj: - Nuk kishte asnjë mosmarrëveshje.

Stalini: - Çfarë! Ka ndryshime, dhe ato të thella. Çfarë do të thoni për Shqipërinë? Ju nuk u këshilluat fare me ne për futjen e ushtrisë në Shqipëri.

Kardelj: - Kishte pëlqimin e qeverisë shqiptare.

Stalini: Çfarë mendoni? Ata e justifikuan veten e tyre, nuk e justifikuan veten e tyre - mbetet fakti që ju nuk u këshilluat me ne për dërgimin e ushtrisë në Shqipëri.

Kardelj u përpoq të justifikonte veten e tij, argumentoi në mënyra të ndryshme dhe pretendoi se nuk mbante mend ndonjë çështje të politikës së jashtme në të cilën qeveria jugosllave nuk u këshillua me qeverinë Sovjetike. Stalini: - Nuk është e vërtetë! Ju nuk këshilloheni fare. Ky nuk është faji juaj, por qëndrimi juaj - ai ishte një udhëheqës i pamëshirshëm i revolucionit proletar.

Dorëzimi i Kosovës në Shqipëri nuk ndodhi në ato vite vetëm falë ndarjes përfundimtare të Titos dhe Stalinit, domethënë Jugosllavisë me Bashkimin Sovjetik dhe vendet e kampit socialist, përfshirë Shqipërinë në atë kohë.

Shkaku i vërtetë i asaj përçarjeje me Moskën, i fshehur në Jugosllavi për vite e dekada, nuk do të mungojë nga lexuesi i vëmendshëm i përmbledhjes. Një dokument hedh një dritë krejt tjetër mbi atë periudhë. Arsyeja zyrtare e mosmarrëveshjeve të papritura të Titos me Stalinin në fillim të vitit 1948 ishte statusi i privilegjuar i qindra instruktorëve ushtarakë dhe civilë sovjetikë në Ushtrinë Jugosllave dhe institucionet e tjera të Jugosllavisë komuniste. Në fund të vitit 1947, Sovjetikët dyshuan se Tito dhe bashkëpunëtorët e tij kishin një "qëndrim jo miqësor" ndaj ekspertëve të tyre, gjë që nuk ishte larg së vërtetës, sepse pagat e instruktorëve sovjetikë ishin "katër herë më të larta se pagat e komandantëve të ushtrisë sonë dhe tre herë më të larta se pagat tona. "ministrat federalë".

Arsyeja e vërtetë u zbulua më 10 shkurt 1948, kur Stalini priti Kardelj dhe Djilas në Kremlin.

Kardelj: - Nuk kishte asnjë mosmarrëveshje.

Stalini: - Çfarë! Ka ndryshime, dhe ato të thella. Çfarë do të thoni për Shqipërinë? Ju nuk u këshilluat fare me ne për futjen e ushtrisë në Shqipëri.

Kardelj: - Kishte pëlqimin e qeverisë shqiptare.

Stalini: Çfarë mendoni? Ata e justifikuan veten e tyre, nuk e justifikuan veten e tyre - mbetet fakti që ju nuk u këshilluat me ne për dërgimin e ushtrisë në Shqipëri.

Kardelj u përpoq të justifikonte veten e tij, argumentoi në mënyra të ndryshme dhe pretendoi se nuk mbante mend ndonjë çështje të politikës së jashtme në të cilën qeveria jugosllave nuk u këshillua me qeverinë Sovjetike. Stalini: - Nuk është e vërtetë! Ju nuk këshilloheni fare. Ky nuk është faji juaj, por qëndrimi juaj - ai ishte një udhëheqës i pamëshirshëm i revolucionit proletar.

Serioziteti i qëndrimit të Stalinit ndaj dërgimit të ushtrisë jugosllave në Shqipëri (dy divizione) mund të shihet nga telegrami që Molotov i dërgoi ambasadorit të atëhershëm të BRSS Lavrentyev për Marshall Tito, më 31 janar 1948.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat