Gratë kanë një ndikim pozitiv në reduktimin e korrupsionit

Opinione

Gratë kanë një ndikim pozitiv në reduktimin e korrupsionit

Nga: Mr.Ali Hertica Më: 31 maj 2022 Në ora: 08:16
Mr.Ali Hertica

Pavarësisht se në ditët e sotme janë zhvilluar politika të ndryshme kundër korrupsionit, abuzimet kombëtare dhe ndërkombëtare në lidhje me korrupsionin ende ekspozohen rregullisht. Vështirësia e çrrënjosjes së korrupsionit qëndron në format e shumta që mund të marrë korrupsioni: nga ryshfeti në formën pothuajse të padukshme: korrupsioni në rrjet .Megjithatë, vështirësia e luftimit të korrupsionit qëndron edhe në mungesën e njohurive për shkaqet strukturore dhe kulturore të korrupsionit. Hulumtimet e mëparshme tregojnë se gratë kanë një ndikim pozitiv në uljen e korrupsionit nëse zënë mandate parlamentare. A ka edhe ndikim pozitiv të grave në rrjetet sociale në shfaqjen e korrupsionit në rrjet.

Hulumtimi im bazohet në kërkimin e Slingerland. Ajo argumenton se korrupsioni i rrjetit ndodh kur plotësohen katër karakteristikat e mëposhtme: "reciprociteti i ndërsjellë, përjashtimi, përdorimi i fuqisë profesionale për t'i shërbyer qëllimeve të rrjetit dhe vetëdija e rrjetitGjetjet e mia thonë se shumica e grave që intervistova me të vërtetë nuk përfshihen në korrupsion në rrjet dhe reduktojnë shfaqjen e korrupsionit në rrjet në rrjetet sociale .

Para së gjithash, do të doja të theksoja se shumica e grave takuan një sërë tiparesh të karakterit të korrupsionit në rrjet. Megjithatë, ata nuk plotësuan tiparin e karakterit: 'përdorin fuqinë profesionale për t'i shërbyer qëllimeve të rrjetit'. Ata thjesht kishin kundërshtime morale për këtë. Korrupsioni i rrjetit ndodh vetëm nëse plotësohen të katër tiparet e karakterit. Fatkeqësisht, situata është pak më e ndërlikuar se kjo. Një numër paradoksesh u shfaqën gjithashtu gjatë hulumtimit tim.

Paradoksi i parë është se gratë që janë përfshirë në korrupsion në rrjet (në këtë studim) tregojnë se janë kundër korrupsionit dhe nuk kanë ndërmend të përfshihen në të. Pra, përfshirja në korrupsionin e rrjetit u ndodh atyre në mënyrë të pandërgjegjshme dhe pa e dëshiruar atë .Paradoksi i dytë është se shumica e grave marrin pjesë në një formë të kapitalit social që mund të çojë në përjashtim, edhe pse ato synojnë të lidhin njerëz të ndryshëm. Prandaj është e rëndësishme që të ndërgjegjësohet më shumë për këtë formë korrupsioni. Për më tepër, këto gjetje demonstrojnë vullnetin e mirë të grave në këtë studim dhe inkurajojnë politikat kundër korrupsionit që të fokusohen në rritjen e diversitetit gjinor në organizata me qëllim reduktimin e korrupsionit dhe mbajtjen e rrjeteve të shëndetshme. Brenda Bashkimit Evropian, Polonia dhe Italia kryesojnë renditjen për korrupsionin në kujdesin shëndetësor. Përveç kësaj, sipërmarrësit jo-italianë janë praktikisht të përjashtuar nga pjesëmarrja. Për shkak të lëndës komplekse, procedurave jotransparente dhe shkallës së lartë të specializimit, vetëm 2,48% e punës së kujdesit shëndetësor në Itali u jepet sipërmarrësve 'të huaj'.

Në sektorë të tjerë, si ndërtimi, kjo përqindje është pak më e lartë. Kjo është pjesërisht për shkak të shkallës më të kufizuar të trajnimit dhe specializimit të kërkuar, gjë që çon në më shumë ofrues të shërbimeve të huaja. Vendet më të prirura ndaj korrupsionit në prokurimin e punimeve të ndërtimit janë Franca, Finlanda, Italia, Austria, Polonia, Spanja dhe Suedia Kosova .

Shkaqet e korrupsionit janë të llojeve të ndryshme. Një nga faktorët më të rëndësishëm është qëndrimi i organeve shpërblyese dhe zyrtarëve të tyre. Shpesh zbulohet informacion thelbësor, tentativat për ryshfet nuk raportohen dhe, në përgjithësi, rregullat ligjore ose procedurale nuk respektohen rreptësisht. Kjo vlen si gjatë fazës së ofertimit të tenderit ashtu edhe pas nxjerrjes së punimeve në tender. Mungesa e mbikëqyrjes dhe kontrollit nga organet e pavarura për cilësinë, përpikmërinë e punës dhe vlefshmërinë e kërkesave për dëmshpërblim fatkeqësisht nuk bëjnë përjashtim.Pasojat e korrupsionit janë në veçanti përjashtimi i konkurrencës nga sipërmarrësit e huaj, vonesat në përfundimin e punës dhe përfundimisht kostot e tepërta. Për shembull, një kilometër linjë me shpejtësi të lartë kushton mesatarisht 61 milionë euro në Itali (me majat deri në 96.4 milionë euro për linjën Firence-Bolonjë). I njëjti kilometër hekurudhor ka kushtuar 10.2 milionë euro në Francë (Lyon-Paris), 9.8 milionë euro në Spanjë (Madrid-Sevilje) dhe 9.3 milionë euro në Japoni (Tokio-Osaka). Për hir të shkurtësisë, është lënë jashtë përshkrimi i dallimeve në kohën e ndërtimit.

Vetëm ky profil i kostos tregon se ligji italian i prokurimeve kishte nevojë urgjente për përmirësim. Pjesërisht për shkak të presionit nga ligjvënësi evropian për të zbatuar direktiva të ndryshme dhe një rregullore zbatuese, Italia u detyrua përfundimisht të ndryshojë ligjin në fuqi të prokurimeve.

Të nderuar lexues të gazetës “Bota sot”, komentet që përmbajnë fyerje, ofendime dhe sharje nuk lejohen në portal. Andaj, komentet e juaja do të kalojnë në filtra për aprovim dhe të tillat që përmbajnë gjuhë që nuk përkon me rregullat, nuk do të aprovohen. Ju faleminderit.
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat