Pjesëmarrja e delegacionit të kuvendit në AP të NATO-s në takimet e përbashkëta të komiteteve të AP të NATO-s dhe në takimin special në Këshillin e Atlantikut të Veriut

Maqedonia

Pjesëmarrja e delegacionit të kuvendit në AP të NATO-s në takimet e përbashkëta të komiteteve të AP të NATO-s dhe në takimin special në Këshillin e Atlantikut të Veriut

Më: 2 mars 2021 Në ora: 18:03
Arbër Ademi

Në organizim të AP të NATO-s dhe NATO-s, më 1 dhe 2 Mars 2021 përmes platformës KUDO, u mbajtën takimet e përbashkëta tradicionale të shkurtit të disa komiteteve të AP të NATO-s dhe Takim i Posaçëm me Këshillin e Atlantikut të Veriut, në të cilin nikoqir gjithmonë është delegacioni i Belgjikës në AP të NATO-s. Këto takime mbahen në përputhje me rregullat e Chatham House, dhe për shkak të ndjeshmërisë së informacioneve të ndara, ato nuk mund të vendosen në publikun e gjerë.

Në takimet morën pjesë deputetët Arbër Ademi, shef i Delegacionit të Kuvendit në AP të NATO-s, Ilija Nikolovski, anëtarë si dhe Sekretariati i Delegacionit.

Debati u zhvillua mbi sfidat dhe përparësitë strategjike post-pandemike për NATO-n, qëndrueshmërinë e shoqërive dhe demokracinë në Aleancë, sfidat me Lindjen dhe situatat e tjera aktuale. Parlamentarët gjithashtu iu referuan Projektit “NATO 2030” dhe rolit të parlamenteve, gjatë së cilës u përshëndet kontributi i parlamentarëve në këtë projekt, të cilët dhanë mendimet e tyre individuale dhe përmirësimet e tij. U prezantua raporti i parë presidencial onllajn i AP-së së NATO-s, i përgatitur në kushte specifike të papara të punës të shkaktuara nga pandemia e Covid-19.

Në ditën e dytë të takimeve të përbashkëta u mbajt Takimi Special me përfaqësuesit e përhershëm të vendeve anëtare të Këshillit të Atlantikut të Veriut (NAC). Pjesë e veçantë u la për pyetje nga krerët e delegacioneve parlamentare pranë Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, në të cilën gjithashtu kishte ndërhyrjen dhe pyetjen e tij kreu i delegacionit parlamentar në AP të NATO-s, deputeti Arber Ademi.

***Takimet e shkurtit “Bruksel” të AP të NATO-s paraqesin forum ku parlamentarët e NATO-s kanë mundësi unike për t’u takuar me zyrtarë të qeverisë së NATO-s dhe ekspertë ushtarakë në mënyrë që të mësojnë rreth zhvillimeve aktuale në hartimin e politikave strategjike të Aleancës. Parlamentarët, nga ana e tyre, kanë të drejtën ekskluzive si përfaqësues të popullsisë që bien nën “kapelën” e NATO-s ti shprehin pikëpamjet e tyre mbi këto politika dhe të propozojnë ide për modelimin dhe përshtatjen e tyre adekuate ndaj përparësive individuale të shtetit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat