Hotelierët në Ohër në konflikt me autoritetet për taksat komunale dhe pajisjet urbane

Maqedonia

Hotelierët në Ohër në konflikt me autoritetet për taksat komunale dhe pajisjet urbane

Më: 7 prill 2024 Në ora: 15:55
Foto ilustrim

Ministria e Kulturës akuzohet për favorizimin e kapelës së hotelierëve në Ohër. Të gjitha objektet e hotelierisë, që kanë vendosur tavolina dhe karrige në tarracat buzë lumit të Ohrit, punojnë pa leje dhe pa paralajmërim. Hotelierët mohojnë fajin e tyre, duke thënë se nuk janë ata përgjegjës për situatën. Komuna e Ohrit ka miratuar një program për vendosjen e pajisjeve urbane në fillim të vitit, por hotelierët nuk mund të paguajnë as taksën komunale. Arsyeja është se Instituti dhe Muzeu i Ohrit, i cili është përgjegjës për programin e pajisjeve urbane, e ka kthyer këtë çështje tek Administrata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore. Restauratorët shprehin shqetësimin e tyre për mungesën e pajisjeve urbane, duke argumentuar se Ohri nuk funksionon si duhet.

“Kjo mund të bëhet brenda dy ditësh, nuk duhet të presësh dikë me kërcënime, ne do t’ju ndëshkojmë, do të merrni këtë, do ta merrni atë. Në vend që të na inkurajoni të bëjmë sa më shumë për qytetin. ne jemi nga ndalesa e parë. Sepse nuk punojmë në bodrume, në Kerala apo diku në male, ata mund t’i kthejnë të gjithë në një ditë “, thotë Ljupço Patçe, furnizues ushqimi.

Sa i përket programit për vendosjen e pajisjeve urbane, Komuna e Ohrit ka 3 muaj që pret përgjigje nga Instituti dhe Muzeu i Ohrit.

Dhe për çiftin e parë të institutit dhe muzeut, në vend që të na jepte një opinion pozitiv apo negativ nëse ka ndonjë vërejtje, ajo u dërgua në Komisionin Kombëtar të UNESCO-s. Muajin e tretë përsëri Ohër për shkak të ministres së kulturës me urdhër të saj personal . dhe do t’i quaja të gjithë rreth saj dëmtuesit e Ohrit, nuk ka pajisje urbane”, thotë Kiril Petsakov, kryetar i Ohrit.

Instituti dhe Muzeu i Ohrit thonë se kanë kryer ekspertizën e tyre, por pasi që Ohri është nën mbrojtjen e UNESCO-s, çështja është kthyer te Administrata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore. Kjo praktikë është e çuditshme, pasi Ohri është nën mbrojtjen e UNESCO-s për 44 vjet, dhe kjo është hera e parë që një procedurë e tillë ka ndodhur.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat