ADKOM nis procesin për ndryshimin e ligjit për Infrastrukturën Kombëtare të të Dhënave Hapësinore në RMV

Maqedonia

ADKOM nis procesin për ndryshimin e ligjit për Infrastrukturën Kombëtare të të Dhënave Hapësinore në RMV

Më: 21 prill 2024 Në ora: 19:29
Foto ilustrim

ADKOM është duke ecur përpara me ndryshime në fushën e të dhënave digjitale në Maqedoninë e Veriut. Në një njoftim të fundit, ADKOM bëri të ditur për iniciativat e reja që po ndërmerr për të përmirësuar infrastrukturën kombëtare të të dhënave hapësinore dhe për të ndihmuar në përmirësimin e shërbimeve publike.

Një nga hapat kryesorë që është duke u ndërmarrë është nisja e procesit për ndryshimin e Ligjit për Infrastrukturën Kombëtare të të Dhënave Hapësinore (IKSHP), me qëllim që ADKOM të bëhet pjesë e subjekteve të IKSHP-së. Kjo ndryshim synon të rrisë përdorimin dhe aksesin e të dhënave hapësinore për të gjithë aktorët e interesuar.

Gjithashtu, ADKOM ka njoftuar për riaktivizimin e platformës MAKBIS, e cila synon mbledhjen dhe analizimin e të dhënave përkatëse për sektorin e ujësjellësit. Kjo platformë do të ndihmojë në monitorimin dhe menaxhimin e burimeve ujore në mënyrë më efikase.

Jane Vrteski, ekspert për veprimtaritë komunale në ADKOM, tha se këto hapa do të mundësojnë krahasimin ndërmjet ndërmarrjeve të përmasave të ngjashme dhe do të ndihmojnë në përmirësimin e ofrimit të shërbimeve të ujit për qytetarët. Në të njëjtën kohë, të dhënat do të jenë të lira për komunitetin akademik dhe sektorin e biznesit, duke krijuar vlerë të shtuar për të gjithë aktorët e zhvillimit social në vend. ADKOM është duke bërë përpjekje të mëdha për të përforcuar infrastrukturën digjitale të vendit dhe për të sjellë përparim në shërbimet publike për qytetarët.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat