Ekspertët e RMV-së kërkojnë që në seancën e parë Qeveria e re të gjejë një mënyrë që të mos rritet çmimi i energjisë elektrike

Maqedonia

Ekspertët e RMV-së kërkojnë që në seancën e parë Qeveria e re të gjejë një mënyrë që të mos rritet çmimi i energjisë elektrike

Më: 18 qershor 2024 Në ora: 19:38
Foto ilustrim

Profesor Atanasko Tuneski, një autoritet në fushën e energjetikës, ka bërë thirrje që qeveria e re e Maqedonisë së Veriut të rikthejë çmimin e vjetër të energjisë elektrike menjëherë në seancën e saj të parë.

Ai sugjeron se ESM (Elektranat e Maqedonisë së Veriut) duhet të vazhdojë të shesë energjinë elektrike në çmimin prej 57 euro për megavat, në vend të rritjes së propozuar në 60 euro. Sipas Tuneskit, ky veprim është kritik për të mbajtur nën kontroll kostot e energjisë për familjet, veçanërisht kur 15% e furnizimit me energji do të blihet nga bursa me çmim shumë më të lartë.

Gjithashtu, profesori ka theksuar nevojën për të shqyrtuar dhe ndoshta hequr tarifën fikse prej 200 denarë për qasje në rrjetin elektrik, e cila, sipas tij, është e pajustifikuar dhe nuk ekziston diku tjetër në botë. Tuneski vë në dukje se kjo tarifë prek në mënyrë të drejtpërdrejtë qytetarët që konsumojnë më pak energji.

Ndërkaq, SH.A. ESM ka deklaruar për mediat se ata mbrojnë çmimin e energjisë elektrike dhe e furnizojnë EVN Home me një çmim të caktuar nga Qeveria, për të mbrojtur qytetarët nga ndikimet e çmimeve të larta në tregun e bursës. Përveç kësaj, është paralajmëruar një ankand i energjisë elektrike, i cili pritet të japë më shumë qartësi mbi çmimet e ardhshme.

Çmimet finale të energjisë elektrike do të përcaktohen nga furnizuesi universal pas përfundimit të ankandit dhe pas miratimit nga rregullatori. Qytetarët dhe ekspertët presin me interes vendimet që do të merren, duke pasur parasysh rëndësinë vitale të çështjeve të energjisë për ekonominë dhe jetën e përditshme në Maqedoninë e Veriut.

commentFirst article
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat